Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

"*" indicates required fields

Hidden
Hidden

Ordlista för kreditkort

Här hittar du en ordlista över ord som kan vara bra att kunna när du försöker ta dig runt på kreditkortsmarknaden.

Amex – synonym for American Express-kortet.

American Express – globalt företag som specialiserar sig på att ge kredit i form av kreditkort och betalkort. Detta är ett betalningssystem som konkurrerar med MasterCard, VISA, Diners, Discover osv. American Express har lite annorlunda tjänster jämfört med sina största konkurrenter VISA och MasterCard. Amex sina kort har normalt sätt inte någon kreditlimit och har gärna en del lyxtjänster som bokning av restaurantbor och flygresor med i erbjudandet. American Express har flera kort i Sverige som till exempel Amerian Express Gold Card.

Autogiro – en banktjänst som helt automatiskt drar ett belopp från din konto för att betala räkningar, lån eller krediter.

Bankgiro – ett europeiskt clearing-hus. Det juridiska namnet är Bankgirocentralen BGC AB som ägs av SEB, Swedbank, Nordea, Skandiabanken, Handelsbanken, Danske Bank och Länsförsäkringar. Bankgirot är den enda aktören i Sverige som har tillstånd att utföra clearing av massbetalningar. Bankgirot äger och driftar två betalningssystem: Bankgirosystemet och Betalningar i realtid (BiR). Bankgirot har också tillstånd till att bedriva verksamhet med anknytning till betalningstjänster.

Bensinkort – ett uttryck eller en synonym för ett kreditkort som har bensinrabatt (rabatt på drivmedel) eller rabatt på bensinstationer. En del bensinkort har bara rabatt på drivmedel, medan andra kort har rabatt på både drivmedel och på det du handlar på bensinstationen. Några kort har rabatt på specifika bensinstationer så som Preem MasterCardOKQ8 Visa, Circle K Mastercard och Shell Mastercard. Bensinkort kan också kallas för dieselkort.

Bensinrabatt – rabatt som tillkommer när du tankar och betalar med ditt kreditkort. Det kallas också för rabatt på drivmedel för att täcka andra former av drivmedel än just bensin. Några kreditkort har bensinrabatt och andra inte.

Inbetalingsfrist – fristen då avbetalningen skall vara betald. Om du inte betalar minimibeloppet åker du normalt på extra avgifter.

Bonus – det betyder kort och gott att du tjänar ihop bonus på kortet. Bonusen kan komma i form av cashback, bonuspoäng, rabatter, etc.

Cashback – lånord från engelskan som bokstavligen betyder “pengar tillbaka”. Du får en bestämd summa pengar tillbakabetalat på ditt kredittkortskonto för köp du gör med ett kreditkort som ger dig cashback. Vanligtvis får du cashback på allt du betalar med kortet eller om du handlar i en specifik branch. Normalt sätt går Cashback avtal ut på att du får en viss procent av en summa du spenderar tillbaka i Cashback eller att du får en specifik summa tillbaka när du har uppnått ett visst belopp. Vanligtvis får du pengarna in på ditt kreditkortskonto 1 eller 2 månader efter att du har gjort dina köp.

Cashpoints – Bank Norwegians « valuta » du kan använda till att betala flygbiljetter med när du använder Norwegian kreditkortet. Du får 1% Cashpoints på allt du spenderer med kortet. I tillägg får du extra CashPoints när du köper flygbiljetter med Norwegian. På lågprisbiljetter för utlandsresor får du upp till 5% och upp till 20% på fullflex biljetter.

CVC säkerhets- eller verifikationskod – normalt ett 3 siffrat nummer som står på baksidan på kreditkortet. Detta är en säkerhetsfunktion som gör att det blir svårare för någon att misbruka kortet. Normalt måste du anväanda CVC numret när du handlar saker på nätet.

Kontokort – betalningsmedel som fungerar på de inköpsställen som accepterar kortet som betalningsmedel. Det finns tre olika typer av kontokort. Bankkort som är direkt kopplat till innehavarens konto. Betalkort, som låter innehavaren betala mot månatlig faktura och kreditkort, som är betalkort med kredit.

Dieselkort – synonym för kreditkort med rabatt på diesel, bensin eller annet drivmedel. Dieselkort kan också ha generell rabatt på handel i specifika bensinstationer.

Drivmedelskort – synonym för kreditkort med rabatt på drivmedel som diesel, bensin eller annat. Så kallede drivmedelskort kan også ha generell rabatt på handel i specifika bensinstationer.

Drivmedelsrabatt – rabatt som tillkommer när du tankar medditt kreditkort. Några kreditkort har drivmedelsrabatt och andra har inte det.

Effektiv Ränta – Detta är kostnaderna för den nominella räntan plus alla avgifter som är kopplade till kortet som årsavgift, avbetalningsavgift, avgifter för uttag utomlands eller i annan valuta osv. Den effektiva räntan är altså alltid högre än den nominella räntan och genspeglar den faktiska kostnaden att använda ett kreditkort eller ett lån. Se vår artikel om skillnaden mellan effektiv ränta och nominell ränta.

Eurobonus – SAS bonus system för flygreserabatt kallas för SAS Eurobonus. När du handlar med ett Eurobonus kort får du normalt sätt eurobonus poäng som räknas av på allt du handlar på kortet. Du får också Eurobonuspoäng när du köper flygresor hos SAS och hos deras partners.

Flygbonus – kreditkort som har ett bonusprogram som ger dig rabatter hos olika flygbolag när du skall flyga. Dessa kreditkort kallas Flygbonuskort eller Kredittkort med flybonus.

Förseningsavgift – en avgift du måste betala när du inte betalar räkningen innan betalningsfristen.

Inbetalingsfrist – fristen då avbetalningen skall vara betald. Om du inte betalar minimumsbeloppet åker du normalt på extra avgifter på.

Kontantuttag – Att ta ut kontanter med ditt kreditkortet i till exempel en bankomat eller i en butik. Det är ganska vanligt att du får betala en kontantuttagsavgift när du tar ut kontanter med ett kreditkort.

Kontantuttagsavgift – Avgift som du måste betala på kreditkortet när du tar ut kontanter i till exempel en bankomat eller i en butik. Några kreditkort har kontantuttagsavgift och andra har inte det.

Kortkredit – varje gång du använder ditt kreditkort använder du kortkrediten. Betalar du hela den första räkningen så betalar du ingen ränta på beloppet. Du vanligtvis alltid betala ett minimumsbelopp och kan skuta upp betalningen på resten av krediten du har använt till nästa månad eller längre fram i tiden men då måste du betala ränta på pengarna du har använt på kortet.

Kortutgivare eller kortutgivande bank – detta är den bank eller institution som står bak kortet. Detta är inte alltid den samma som har logon på kortet. Till exempel för Remember Flex kreditkort är Entercard kortutgivare.

Kreditgräns – kallas också kortkreditgränskreditlimit eller max kredit. Maxbeloppet eller maxkrediten som kan bli använt på ett kreditkort. Detta refereras ofta till maxbeloppet utgivaren av kreditkortet kan ge i kredit på ett specifikt kreditkort. Din personliga kredittlimit kan vara lägre än maxbeloppet du kan få på kortet.

Kreditkort – är en variant av ett kontokort där utivaren ger kredit till kortinnehavaren (användaren) som kan använda denna krediten med kortet för att betala för varor och tjänster och betala dessa i efterskott. Krediten på ett kreditkort kan betalas av antingen i sin helhet eller i poster. Precis som med andra kontokort betalar kortföretaget handlaren och fakturerar i sin tur kortinnehavaren.

Kreditscore eller kreditvärdighet – ett score eller tal som sätts på bakgrund av din kredithistoria. Kredittscoren används av kortutgivaren när de gör en bedömning av om du skall få ett kreditkort och hur stor kreditgräns du kan få.

Max kredit – kallas också kreditlimit eller kreditgräns. Maxbeloppet eller maxkrediten som kan bli använt på ett kreditkort. Detta refereras ofta till maxbeloppet utgivaren av kreditkortet kan ge i kredit på ett specifikt kreditkort. Din personliga kredittlimit kan vara lägre än maxbeloppet du kan få på kortet.

MasterCard – Ett globalt betalingssystem for kreditkort, kontokort och betalkort. MasterCard utger inte kredit men de står för betalningsprocessen. Bankerna kan utge sina egna kort och använda MasterCards globale betalingssystem.

Nominell ränta – Detta är den årliga räntan på kreditkortet eller på lånet ditt. Avgifterna på kreditkortet eller lånet är inte räknat med.

Övertrasseringsavgift – en avgift som blir lagt till när du har övertrasserat din kreditgräns. Till exempel om du har 30 000 kr i kreditlimit och du har spenderat 35 000 kr på kortet så måste du betala en övertrasseringsavgift därför att du har använt mer kredit än avtalen säger att du skall.

PIN-kod eller Personligt identifikationsnummer – Detta är din kod för att kunna använda ditt kreditkort. Du använder denna koden när du skall betala med ditt kort i butiker, restauranter och på andra ställen.

Plusgiro

Prisexempel på kredittkort – Bankerna i Sverige har med ett räkneexempel, kallas också prisexempel, på hur stor reell kostnad ett kreditkort eller ett lån har i ett reellt scenario. Beroende på hur mycket kredit du har, hur snabbt du betalar tillbaka, eller hus mycket du slarvar med avbetalningarna så påverkas den effektiva räntan på kortet, eller den reella kostnaden. Prisexemplet är lagt till för att man enklare skall förstå hur stor kostnad det är att ha ett kreditkort.

Privatlån – Lån som lånetagaren inte behöver att ställa säkerhet för att få. Privatlån kallas också blancolån.

Rentefrie dager / Rentefri kreditt – Benevning på hvor lag tid det tar fra du kjøper en vare til at det begynner å løpe rente på beløpet. Antallet rentefrie dager kommer an på når du kjøper et produkt eller bruker kortet. Når du har for eksempel 50 dagers rentefri kreditt betyr egentlig 20-50 dager ut fra når du har brukt kortet. Hvis du får faktura den 10 hver måned og har 20 dagers betalingsfrist slik at du har betalingsfrist til den 30e så vil alle produkter du handler den 10 hver måned ha 50 dagers rentefri kreditt, sen de vil komme på faktura for neste måned. Alt du handler den 9e vil bli fakturert dagen etterpå og da vil du kun ha 21 dagers rentefri kreditt.

Reiseforsikring – Forsikring som sikrer deg mot uhell, sykdom, stjålet bagasje og andre ting som kan skje på reisen. Noen kredittkort har reiseforsikring inkludert og noen ikke. På de kredittkortene der reiseforsikring inngår så må du betale 50% av reisens totalkostnad med kortet for å få reiseforsikringen inkludert. Denne prosentsummen kan variere fra kort til kort.

Resekort – Benämning på ett kreditkort som har bra avtal på produkter relaterade till resor som till exempel reseförsäkring, avbeställningsförsäkring, försäkringskydd mot försenat flyg, flygbonus, rabatter hos hyrbilsföretag osv.

Saldoöverföring mellan kreditkort – ikke så vanlig i Norge men gjøres for å få lavere rente på et annet kredittkort, som har enten lavere renten generelt sett eller har et introduksjonstilbud med lav rente. Normalt transfereres hele beløpet til et kredittkort som har lav rente. Renten er ofte tidsbestemt, for eksempel 3% rente i 4 måneder. Vanlig praksis i USA der kredittkortselskapene lokker kunder med «low indroductory apr» (introduksjonstilbud på lav rente).

Shoppingkortkreditkort med rabatter. Benämning på ett kreditkort som har fördelaktiga avtal på shoppingrelaterade produkter. Detta kan vara rabatter på resturanter, kläder, elektronik, cashback när du handlar osv.

Tilläggskort – samma kreditkortskonto kan vara linkat ihop till 2 stk kort. På detta sätt kan till exempel din partner ha sitt eget kort och ni får en gemensam faktura. Det andrs kortet som utges kallas tilläggskort.

Utestående belopp eller kortkredit– det totala beloppet som du har använt av din kortkredit med ditt kredittkort. Om du inte betalar det utestående beloppet på kortkrediten kommer du att få betala ränta på den andel av beloppet som du väljer att inte betala.

Valutapåslag – När du använder ditt kreditkort utomlands och betalar ett belopp i utländsk valuta belastas kortet med en valutaavgift som beräknas i procent av den totala köpssumman. Normalt brukar den ligga på 1,75% men denna avgiften kan variera hos olika banker. Viktigt att förstå är att också att det finns butiker utomlands som har sina egna avgifter som kortutgivaren inte har kontroll över. Så du kan få flera avgifter än valutapåslag när du handlar utomlands.

Varuköp – varje gång du gör ett köp av en vara eller en service med ett kreditkort i en butik eller på nätet har du gjort ett varuköp.

Varuköp inrikes – när du köper en vara eller service i Sverige.

Varuköp utrikes – när du köper en vara eller service utanför Sverige.

Visa – Ett globalt betalingssystem för kreditkort, kontokort och andra betalkort. Visa utger inte kredit men de står för betalningsprocessen. Bankerna kan du utge sina egna kort och använda Visas globala betalningssystem.

Visa Kort – Ett kreditkort eller kontokort som använder betalningssystemet Visa till betalningsprocessen.

Årsavgift – priset du betalar för att ha ett specifikt kreditkort i 1 år.