Tips för att använda kreditkort

Så använder du kortet så smart som möjligt

1. En kredit är detsamma som ett lån

Fastän en kredit kan kännas som en otvungen och enkel möjlighet, är det viktigt att komma ihåg att en kredit är ett lån. Lån som ges av företag är aldrig gratis. Det tillkommer kostnader och räntor – var noggrann med att hålla koll på alla ändringar som sker gällande villkoren för ditt kreditkort och utnyttja krediten på ett klokt och eftertänksamt sätt.

2. Ta hand om kortet

Kreditkortet är alltså en form av fysiskt godkännande av ditt lån. Du måste behandla kortet därefter: förvara det på ett säkert sätt och spärra det så snart som möjligt om du skulle råka bli av med det.
Kom även ihåg att signera kreditkortet – det är egentligen förstå då det är giltigt.

3. Var noggrann med PIN-koden

Lär dig din kod utantill och se till att den inte finns sparad någonstans. Alternativt kan du spara den på ett sätt så att andra inte förstår att det är en PIN-kod. Var även uppmärksam när du vill använda kortet för att betala på Internet – kontrollera att säljaren/den du ska betala till är seriös.

4. Appar och kontaktuppgifter

Undersök om den bank eller långivare som utställer ditt kreditkort har en smart app där du kan kategorisera dina utgifter som godkänna köp som görs online – på så sätt kan du känna dig trygg med att dina kortuppgifter inte missbrukas. Liknande appar brukar även kunna vara bra när du ska göra en budget. Det kan även vara bra att kontrollera om det via appen är enkelt att spärra kortet eller om du behöver ett telefonnummer till en kundtjänst.

5. Gör en budget

Det bästa sättet att vara säker på att dina inkomster räcker till dina utgifter är att göra en budget och att hålla sig till den. Det finns många bra guider att utgå från på nätet för hur du bäst går tillväga.

6. Köp som kräver signatur
Skriv inte under något innan du har kontrollerat att beloppet på kvittot stämmer överens med det du har köpt.