American Express och deras kreditkort

American Express erbjuder premium kreditkort med exklusiva förmåner, inklusive belöningspoäng, reseförsäkringar och VIP-loungtillgång. Kända för exceptionell kundservice och innovation, riktar sig deras kort till en bred kundkrets, från resenärer till affärsfolk, och förbättrar användarnas livsstil.

 • Bank Norwegian Visa

  0,5% Cashpoint bonus på allt du tankar.

  0,5 % i cashpoints på allt du handlar med kortet.

  Bästa resekortet 2021. 0,5 % i cashpoints på alla köp. Upp till 10 % cashpoint-bonus på flygresor hos Norwegian. All bonus kan användas till köp av flygresor hos Norwegian. Reseförsäkring med avbeställningsskydd.

  0,5% i cashpoints på alla köp
  Upp till 10 % bonus hos Norwegian
  Ingen avgift för kontantuttag
  Max kredit: 100 000 kr
  Räntefri kredit: 45 dagar
  Årsavgift: 0 kr
  Åldersgräns: 23 år
  Ex. vid uppskjuten betalning: effektiv ränta 21,93 %, 15 000 kr ö/12 mån. Tot: 16 673 kr.
  • Bonus
   0,5% i cashpoints på allt du handlar med kortet. Upp till 10 % i cashpoints på flygresor hos Norwegian.
  • Försäkringar
   Reseförsäkring med avbeställningsskydd
  • Ränta
   19,99 %
  • Cashback
   Ja (i form av cashpoints)
  • Bensinrabatt
   0,5 % cashpoints
  • Inkomstkrav
   Framgår inte.
  • E-faktura
   0 kr
  • Aviavgift
   45 kr (pappersfaktura)
  • Korttyp
   Visa
  • Uttagsavgift
   0 kr. Ingen avgift för kontantuttag i Sverige och utomlands.
  • Valutapåslag
   1,75 %
  • Läs hela recensionen
 • re:member flex

  15 öre per liter hos Preems bemannade stationer.

  Marknadens kanske bästa rabattprogram som ger dig upp till 25% rabatt i över 300 webbutiker.

  Reseförsäkring med avbeställningsskydd. Rabatt hos 15 hyrbilsföretag, booking.com och många andra hotellbokingsföretag.

  Upp till 25% rabatt hos över 300 webbutiker.
  Bästa förmånsprogrammet på marknaden tycker vi.
  Rese- & avbeställningsförsäkring.
  Max kredit: 120 000 kr
  Räntefri kredit: Upp till 56 dagar
  Årsavgift: 0 kr
  Åldersgräns: 20 år
  Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
  • Bonus
   Upp till 25% bonus hos över 300 webbutiker. 15 öre per liter hos Preems bemannade stationer.
  • Försäkringar
   Kompletterande reseförsäkring ingår.
  • Ränta
   9,74% - 28,24%
  • Cashback
   Rabatter via Re:member Reward
  • Bensinrabatt
   15 öre per liter hos Preems bemannade stationer.
  • Inkomstkrav
   100 000 kr
  • E-faktura
   0 kr
  • Aviavgift
   29 kr (pappersfaktura) - 39 kr från 1 April.
  • Korttyp
   Mastercard
  • Uttagsavgift
   3% minst 35 kr.
  • Valutapåslag
   1,75%.
  • Läs hela recensionen
Hitta ditt perfekta kreditkort

American Express, eller AMEX som de också kallas, grundades i 1850. Deras kort har genom årens lopp varit en symbol för företagsledare och globala resenärer sen i slutet på 60-talet.

När American Express Green Card kom ut i 1969 och lanserades som ett premium betalkort för resande blev det en stor succé. Företaget har varit mest känt för sina betalkort som tex American Express Gold, men man har i Sverige övergivit modellen med charge cards och har istället gjort alla korten till kreditkort.

I Sverige ger man ut 7 olika kort som alla är kreditkort. American Express Platinum och SAS Amex Elite är de mest exklusiva korten man har på den svenska marknaden. Amex satsar främst på att vara premiumkort till resande med statusförmåner som conciergeservice och ett nära samarbete med SAS Eurobonus. Om man vill ha ett kreditkort till utlandsresan är de olika AMEX korten bra alternativ.

American Express ger ut följande kort i Sverige

Historien om American Express

Som sagt grundades företaget redan i 1850 genom en konsolidering mellan 3 företag: Livingston, Fargo & Company, Wells & Co. och Butterfield & Wasson. Dessa företagen var aktiva inom expresstransport av varor, värdesaker och mynt. Man kom med innovationer som American Express Money Order i 1882 och American Express Travelers Cheque i 1891. På 1910-talet då den amerikanska staten nationaliserade express industrin började man att helt och hållet satsa på bank- och reseindustrin.

Världens första betalkort i plast

Det första kortet som hette Amex Purple Card lanserades i 1958 i 250 000 exemplar. Den årliga avgiften var på $6 vilket var $1 högre än Diners Club, planen vara att kortet skulle vara exklusivt och därför var priset höger än Diners. Korten var till en början i papper men i 1959 gav American Express ut världens första kort i plast.

Man introducerade American Express Gold Card i 1966, the American Express Green Card i 1969 och det exklusiva American Express Platinum Card i 1994. Gold Card blev introducerat för att få tag i de betalningsstarka business- och resesegmentet. Platinumkortet var marknadsfört som ett mycket exklusivt kort och hade en årsavgift på $250 (i dag Januari 2020 har det en årsavgift på $550 i USA och 6600 kr i Sverige).

världens första kreditkort i plast

Boston Fee Party

På 1980-talet hade man strategi för att minska betalningsavgiften till butiker och restauranger som gav American Express korten exklusivitet som betalningskort för att på så sätt stänga ute sina konkurrenter. Detta ledde till hård konkurrens med Visa och Mastercard.

Hur som helst var AMEX avgifter till butikerna och restaurangerna högre än Visa och Mastercards avgifter(4% mot 1,2%). Detta ledde till en revolt som kallades Boston Fee Party. Boston Fee Party startades av en grupp av restauranger i Boston som stoppade att acceptera Amexkorten medan man uppfordrade till att använda Visa och Mastercard. Detta missnöjet spred sig snabbt till olika delar i landet. Motståndet ledde till att American Express sänkte sina avgifter. Samtidigt klarade också Discover Card att öka sina marknadsandelar i Boston ganska betydligt.

Läs också om American Express och historien om kreditkortet, det är intressant läsning.

American Centurion Card – The Black Card

I 1999 lanserade man det mytomspunna “Black Card”. The Black Card skulle vara ett extremt exklusivt kort som man i princip kunde köpa vad man ville med. Om du vill köpa ett flyg, ett skepp eller en Porsche, inga problem så länge du har “The Black Card”.

Kortet blev tillgängligt bara till utvalda kunder av Platinum kortet och kom att ha en årlig avgift på 5000 dollar och en startavgift på 10 000 dollar.

American Express Centurian - Black Card

American Express i Sverige

American Express kom till Sverige på 1970-talet och är idag har företaget den 3 största penetrationen av tillgänglighet på marknaden efter Mastercard och Visa.

Företaget ger ut ger ut 4 egna kort i Sverige vilka är AMEX Platinum, AMEX Gold, AMEX Green och Blue Cashback.

I tillägg till de egna korten ger man ut kreditkort tillsammans med SAS, korten är co-brandade och alla kort ger Eurobonuspoäng på allt man handlar. Dessa korten är SAS Amex Elite, SAS Amex Premium och SAS Amex Classic.

Strategin i Sverige är lik i den övriga världen. Man fokuserar på kreditkort med resefördelar med flygbonusprogram. Många kort är co-brandade med flygbolag som bland annat Aeromexico, Air Canada, Alitalia, British Airways, Delta Airlines, Virgin Atlantic, KLM med flera. Internationellt har de också avtal tillsammans med hotellkedjor som Marriott, Hilton och Best Wester och supermarknadskedjor som Macy’s och Bloomingdales.

Eurobonus programmet med AMEX

Amex har 3 stk kreditkort som är kopplade till Eurobonusprogrammet, SAS Amex Elite, SAS Amex Premium och SAS Amex Classic. Alla kort ger Eurobonuspoäng på allt man köper.

SAS Amex Elite ger 20 poäng per 100 kr, SAS Amex Platinum ger 15 poäng per 100 kr och SAS Amex Classic ger 10 poäng per 100 kr spenderat med kortet. Alla kort ger 30 poäng vid köp av flygbiljetter hos SAS.

Eurobonus är förmånsprogrammet till SAS. Poängen man samlar i programmet kan man använda till att köpa Eurobonus-resor hos SAS eller så kan man köpa prylar i Eurobonus-shoppen. Poängen kan också växlas till Coop poäng.

Vanliga frågor

 • Är American Express ett kreditkort?

  American Express är ett betalninigssystem precis som Mastercard och Visa. Banker och finansinstitut kan ge ut kreditkort eller betalkort som fungerar som betalningsmedel i American Express systemet.

 • Vad är AMEX?

  Amex är förkortningen till American Express.

 • Är American Express ett Mastercard?

  Nej, det är inte ett Mastercard.

 • Fungerar American Express i hela världen?

  Det fungerar i stort sätt i de flesta länder. Kortet fungerar på alla ställen som har American Express inkopplat.

 • Ger alla AMEX-kort Eurobonus?

  Nej inte alla kort, men flera av de.

 • Kan man blippa med American Express kort?

  Ja, man kan göra så kallade kontaktlösa betalningar och blippa med de.