Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

"*" indicates required fields

Hidden
Hidden

Buffert: Grundläggande principer och användning

Att ha en ekonomisk buffert kan göra skillnaden mellan finansiell stabilitet och oväntade ekonomiska svårigheter. Det är därför klokt att sätta undan pengar för oförutsedda händelser. Denna typ av sparande garanterar att du kan hantera situationer som en trasig dator, ett kylskåp som inte kyler, eller en bil som slutar fungera just när du behöver den som mest.

Det faktum att du inte kan förutse alla utgifter gör vikten av en finansiell buffert ännu mer framträdande. Genom att regelbundet avsätta en del av din inkomst för oförutsedda utgifter, undviker du att bli tagen på sängen och kan istället möta dessa händelser med tillförsikt.

Spargris för en buffert

En anpassad sparbuffert

En rekommendation är att ha en summa motsvarande 2-3 månader av ens lön som säkerhetsmarginal, men det varierar beroende på personliga omständigheter. Om du lever ekonomiskt och inte har stora oväntade utgifter kan du troligen ha mindre i buffert jämfört med någon som har hus, familj, bil och många prylar.

Fokusera på din unika situation när du planerar din sparbuffert. Betänk dina regelbundna månatliga utgifter, som hyra och räkningar, när du beräknar det belopp du behöver:

 • Beräkna dina fasta kostnader: Samla alla månatliga utgifter som du inte kan undvika att betala.

Om du exempelvis har fasta månadskostnader på 10 000 kronor, kan en sparbuffert på 30 000 kronor vara lämplig för dig. Detta ger dig en solid grund att stå på om oväntade händelser skulle inträffa.

Automatisera ditt sparande till nödfonden

Sätt upp ett automatiskt överföringsschema för att gradvis bygga en ekonomisk buffert utan att frestas att lägga pengarna på annat. Genom att allokera en fast månadsandel till ett särskilt sparande precis när din lön landar på kontot, säkerställer du att beloppet avsätts innan andra utgifter aktualiseras.

 • Överväg att föra över en bestämd summa direkt efter löneutbetalningen.
 • Välj ett belopp som inte påverkar din dagliga ekonomi negativt.
 • Ange en månadssumma som hjälper dig nå din önskade reservnivå.

Stegvis uppbyggnad: Ett kontinuerligt sparande leder till att din ekonomiska reserv växer utan att det kräver stora insatser från din sida.

Investera i nöjen

Om ditt sparande överstiger summan som krävs för att täcka nödvändiga oförutsedda utgifter, innebär det inte att du ska upphöra att lägga undan pengar varje månad. Istället kan dessa medel omdirigeras mot mer spännande äventyr som oväntade resor eller evenemang.

Ett klokt ekonomiskt beslut är att behålla en ekonomisk buffert.

Tryggheten och möjligheten att tillåta dig själv spontana upplevelser är ovärderlig.


Långsiktigt sparande?
Med sikte på 5-10 år framåt?

 • Aktier & fonder:
  • Potentiellt högre avkastning än traditionellt sparkonto
  • Lämpligt för pengar som inte behövs omgående

Observera: Använd inte medel avsedda för kortfristiga behov i riskfyllda investeringar.

Den som föredrar att anpassa sig efter omständigheterna

Om du tenderar att hantera situationer när de uppstår istället för att aktivt förebygga dem, kan ett kreditkort vara ett smidigt alternativ. Det ger dig möjligheten att använda ett förutbestämt kreditutrymme vid behov och återbetala beloppet senare.

Fördelar med kreditkort:

 • Räntefria perioder: Många kort erbjuder en räntefri period, vilket innebär att inga extra kostnader tillkommer om du återbetalar inom denna tid.
 • Flexibel återbetalning: Möjlighet att sprida ut betalningen över en längre tid, dock med tillägg av ränta på beloppet du använt.
Betalningsalternativ Egenskaper
Kreditkort Räntefri period, flexibel återbetalning
Lån Snabb återbetalning, ofta högre ränta
Personligt sparande Ingen ränta, beroende av egen disciplin

 

Att ta ett lån är en annan väg, men tänk på att lån ofta bär höga räntor, särskilt för mindre summor och snabba utbetalningar. Det mest kostnadseffektiva alternativet är om du kan låna från dina egna sparade medel eller ett kreditkort.

Jämför kreditkort