Cashback – vad är cashback? Så här fungerar det.

Vad är cashback?
Cashback är ett begrepp som används ofta inom kreditkortsbranschen. När man ansöker om kreditkort och går in på jämförelsessidor om kreditkort, som till exempel vår sida, är kreditkorten kategoriserade för att förenkla förståelsen av hur förmånerna på ett kreditkort fungerar. Kreditkort katergoriseras ofta som bonuskort, rabattkort, kort med cashback, Cashback kort,  kort med kickback osv. Vad är betyder cashback och vad är det för skillnad på det och rabatt och bonus? Vi går igenom begreppen.

Vad betyder Cashback?

Cashback betyder pengar tillbaka och är en populär fördelsform på kreditkort av den enkla grunden att du får en bonus i pengar tillbaka när du använder kreditkortet. Detta ger dig chansen att få rabatt när du handlar något. Betydelsen av Cashback är att du får pengar tillbaka på transaktioner som du gör med kreditkortet.

Begreppet kommer från USA

Begreppet Cashback kommer ifrån USA som i huvudsak växte fram på 90 talet. Cashback i sammanhang med kreditkort kallas också kickback. Det hela började med att kreditkortföretagen startade så kallade cashback reward program(förmånsprogram med pengar tillbaka), som är en typ av incentivprogram kreditkortföretag använder där en viss procent av det du handlar med kortet betalas tillbaka till kortanvändaren. Det första förmåndprogrammet var ett resultat av ett samarbete mellan Citibank og American Airlines som startades i 1989 där kreditkortsanvändaren fick flygbonus på allt som handlades på kortet.

Skillnaden mellan cashback och rabatt

När man får rabatt dras rabatten direkt i kassan. När man får cashback så får du rabatten in på ditt kreditkortskonto efter månadens slut som pengar. Detta kallas också att få pengar tillbaka.  Skillnaden mellan cashback och rabatt är tidspunkten du får rabatten utbetalad.

Med en vanlig klassisk rabatt dras rabatten av innan eller när du handlar varan, med cashback får du rabatten betalt efteråt.

Vad är skillnaden på bonus och cashback?

Flera kreditkort ger olika form av bonusar eller rabatter. Att få en bonus på ett kreditkort betyder att du som kreditkortsinnehavare får bonuspoäng när du använder kortet på olika sätt. En del kreditkort ger bonus på alla varuköp och andra ger bonus på köp hos vissa butiker, på vissa produkter eller i vissa branscher. Bonuspoängen kan sedan växlas in till någonting. Hur en bonus betalas tillbaka varierar hur bonusprogrammet är satt upp hos det specifika kreditkortet.

Bonus kan betalas tillbaka på olika sätt. Bonus kan bli betalt ut som pengar, som produkter, som betalningsmedel för olika produkter som köp av flygbiljetter eller som betalningsmedel i poängshoppar.

Ett av de mest populära bonuskorten är Bank Norwegian Visa. Med detta kortet får du 0,5% i bonus på allt du handlar. Bonuspoängen kallas för Cashpoints och är valutan till Bank Norwegian. Cashpointsen kan sedan användas till att betala eller delbetala flygresor hos Norwegian.

Vi har gjort en översikt över kreditkort med cashback och bonus där du kan se olika kort med olika form av bonuar och cashback.

Olika typer av cashback

Fast Generell – pengar tillbaka på allt

Detta är den enkla varianten där du får pengar tillbaka på alla köp du gör med kreditkortet. Ett exempel på ett svenskt kreditkort där du får pengar tillbaka på allt du handlar är OKQ8 Visa där du kan få bonusen tillbakabetalad som cashback i form av värdecheckar. När man handlar med kortet får man bonus på alla varuköp, man kan välja att ta ut bonusen i form av en bonuscheck. Denna bonuschecken löses sedan in till pengar.

Fördelen med denna typen av cashback är att du får pengar tillbaka på allt du handlar och det är många ställen där du normalt inte får rabatt. Detta gör att denna typen av kreditkort är lätta att använda och att det är relativt lätt att få någonting tillbaka när du använder kortet.

Kategoribaserade, butiksbaserade och branchbaserade rabatter

Detta är den typen som ger dig pengar tillbaka när du köper något inom en speciell bransch, köper något på en speciell butik eller köper något inom speciell kategori. Här hittar man typiskt dagligvarer, förmånsprogram, flygresor och bensinkort. Denna typen av cashback ger bra möjligheter till besparing när man själv är interesserad i den branschen, butikerna eller kategorien som kortet har.

Ett exempelt på ett sånt här kort är Re:member Flex. Med Remember kortet får du upp till 25% rabatt i över 300 webbutiker och rabatten betalas in på ditt konto efter månadens slut som cashback.

Tidsbegränsad cashback

Under denna kategorien hittar man typiskt kreditkort som har en viss rabatt den ena månaden och en rabatt på någonting annat den nästa månaden. Detta kan vara rabatter under branscher eller kategorier som kläder och skor, elektronik, resor eller dyligt.

Fördelen med denna typen av förmånsprogram är att rabattprocenten ofta är bra. Nackdelen är att denna typen av rabatter inte alltid ger dig fördelar i branscher och kategorier du är interesserad i. När förmånsprogrammet varierar hela tiden är det svårare att vara strukturerad jämfört med kreditkort med cashback som är konstant och lika hela tiden.

Ett exempel på ett kreditkort med tidsbegränsad cashback är Ikano Visa som ger dig rabatter i olika bransher varje månad hela året.